Dalende trend in het aantal transacties van koopwoningen.

Er is sprake van een dalende trend in het aantal transacties en het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen en van een aanhoudende, maar enigszins afvlakkende stijging van de koopprijzen in de afgelopen kwartalen.

De gegevens over het eerste kwartaal van 2019 bevestigen dit beeld. Na een periode van fors herstel tussen medio 2013 en eind 2017, is begin 2018 een nieuwe fase aangebroken, die door deskundigen als ‘meer normaal’ wordt betiteld in vergelijking met de omstandigheden in de afgelopen jaren. De koopwoningmarkt is op zoek is naar een nieuw evenwicht, wat nog wel een aantal kwartalen kan aanhouden.

De NVM en het Kadaster registreren in het eerste kwartaal van 2019 wederom minder verkochte woningen (32.800), respectievelijk minder transacties van woningen (47.400) dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Dit komt neer op een daling van respectievelijk 3,2% en 9,0% op jaarbasis.

Een daling van het aantal transacties in een eerste kwartaal van het jaar past in het normale seizoenspatroon van de koopwoningmarkt. Maar de negatieve jaar-op-jaar mutaties in de laatste vijf kwartalen geven wel aan dat de dynamiek op de koopwoningmarkt nu structureel onder druk staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Makelaar in Amsterdam: Uw gids naar een woning in de hoofdstad

Een makelaar in Amsterdam kan uw reis naar het vinden van de perfecte woning in de bruisende hoofdstad begeleiden. Met…

De 5 meest gestelde vragen bij het verkopen van je huis

Waarschijnlijk roept de verkoop van je (eerste) huis allerlei vragen bij je op: wat levert mijn huis op, hoe lang…

HUIS VERKOPEN IN CORONATIJD? DAT KAN VEILIG VOLGENS DEZE EXPERTS

Mensen staan bijna letterlijk in de rij om een nieuw huis te kopen. Dus dit lijkt hét moment om jouw…