De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig veel in het nieuws. Er heerst een groot woningtekort waardoor er veel bijgebouwd moet worden. Echter zijn nieuwbouwwoningen in vergelijk met vergelijkbare bestaande bouw woningen een stuk duurder, maar waardoor is dit zo en hoe aantrekkelijk is een nieuwbouwwoning nou echt? Wij zetten hier de voor- en nadelen op een rij.

Stijgende prijzen nieuwbouwwoningen
Doorgaans zijn nieuwbouwwoningen wat groter en daardoor duurder dan bestaande bouw woningen. Echter zijn de prijzen de afgelopen tijd ook erg gestegen door hoge grondkosten, personeelskosten en bouwkosten. Zowel het bouw personeel als de bouw materialen zijn door de crisis schaars geworden wat in deze tijd te merken en hierdoor prijsopdrijvend is. Verder zijn er veel wet en regelgeving waar aan voldaan moet worden denkend aan gasloos bouwen. Tegenwoordig moeten nieuwbouwwoningen vanuit overheidsbeleid bijna energieneutraal zijn (NVM, 3-9-2019) .

Energie maatregelen nieuwbouwwoningen
De wet en regelgeving geeft aan dat er gasloos gebouwd moet worden, ofwel dat woningen niet meer over gas beschikken en dat er op een andere manier verwarmd moet worden. Veel woningen worden gerealiseerd als een Nul-op-de-meter (NOM) woning, wat betekend dat de woning net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt, uitgaande van een gemiddeld gezin en bij gemiddelde klimaatcondities. Hierbij is ook het huishoudelijke verbruik opgenomen waardoor de energiekosten aanzienlijk zijn afgenomen tot €0,-. De woningen zijn erg goed geïsoleerd waardoor er weinig warmte- en dus energieverlies is. Verder wordt er vaak gewerkt met een WTW-ventilatiesysteem waarbij de inkomende koele buitenlucht verwarmt wordt door middel van afgezogen binnenlucht. Verder wordt de warmte van het gebruikte douchewater gebruikt voor het verwarmen van instromend leidingwater. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een warmtepomp welke doormiddel van de bodembron in de zomer koelt en in de winter verwarmt via de vloerverwarming. Via zonnepanelen wordt er voldoende stroom opgewekt om in het energieverbruik te voorzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Op vakantie in je eigen tuin

Ontdek je eigen tuin als ultieme vakantiebestemming Ga, of wil je door de coronacrisis niet op vakantie? Geen nood, want…

KLUSWONING GEKOCHT? ZO KUN JE ‘M GOED VERZEKEREN

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen ervoor: een kluswoning. Niet alleen omdat een kluswoning nog enigszins betaalbaar is, maar er is…