Waarom verschilt de waarde van mijn woning bij verschillende makelaars?

Je wilt weten wat de waarde van je woning is en kunt daarvoor terecht bij verschillende partijen: online, bij het woz-waardeloket of bij een makelaar. Deze verschillende partijen kunnen je allemaal een andere waarde voor je woning afgeven. Hoe kan het dat de waarde van je woning niet overal gelijk is? Wij leggen het je uit in onderstaande blog.

Waarde huis laten vaststellen
De waarde van je huis laten vaststellen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Je kunt het online bijvoorbeeld heel makkelijk laten berekenen. Je vult in voor welk bedrag je het huis hebt gekocht, in welk jaartal, wat voor type huis je hebt en in welke provincie je woont.
Voor de zekerheid vul je misschien ook nog een andere tool in en daar komt een heel ander bedrag tevoorschijn. Op de ene site is je huis 215.000 waard, en op de andere 225.000. Waarom is dat, en hoe weet je welke waarde betrouwbaar is?

Verschillen in waarde huis
Die verschillen in waarde komen doordat je bij de ene calculator invult wat de prijs was van de woning bij aankoop, terwijl de andere calculator uitgaat van de laatst bepaalde WOZ waarde. Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van je huis te bepalen, en daarom kan de waarde afwijken.

Waardebepaling, taxatiewaarde of WOZ-waarde
Het doel van het aanvragen van de waarde voor de woning is van belang om de juiste waarde te bepalen: wil je je huis verkopen, wil je een huis kopen of trek je je twijfels bij de gestelde WOZ-waarde?
De WOZ-waarde kan afwijken van de gestelde waardebepaling van een makelaar. Een waardebepaling verschilt echter ook weer van de taxatiewaarde. Bij de laatste komt er een makelaar langs om de waarde van de woning vast te leggen, terwijl een waardebepaling op afstand wordt ingeschat op basis van algemene gegevens. Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt geen rekening gehouden met factoren zoals de staat van de woning. Hierbij wordt alleen gekeken naar de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving.

De juiste waarde bepalen door een makelaar
Met al die verschillende waardes zie je door de bomen het bos niet meer. Een makelaar kan jou helpen met een waardebepaling, marktwaarde of het bepalen van een eerlijke WOZ-waarde.

De waarde per makelaar kan natuurlijk altijd afwijken, omdat er slechts richtlijnen zijn voor het bepalen van deze verschillende waarden en iedere woning verschilt. Echter is het laten bepalen van een waarde betrouwbaarder bij een makelaar die jouw regio op zijn duimpje kent, dan een online calculator.

Bij Wij Makelaars kun je terecht voor het bepalen van de waarde van jouw woning: van een gratis waardebepaling tot een taxatie van de woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Verkoop vakantiewoningen blijft stijgen

Door coronacrisis meer vraag naar vakantiewoningen De vraag naar vakantiewoningen in Nederland laat al een aantal jaar een stijging zien.…

VAN DE RANDSTAD NAAR HET PLATTELAND, MAAR IS DAT WEL NODIG VOOR GROEN OM JE HEEN?

Lekker weg uit de Randstad, naar een groen paradijs in Nederland. Het kan allemaal nu we veel thuiswerken. Maar, voor…